Ljussättning

Ljus påverkar oss människor både biologiskt och emotionellt men behovet varierar från individ till individ. Forskning har därför påvisat att framtidens belysningslösningar bör anpassas för individen då anpassat ljus kan göra att människan mår bättre.

Ljuset påverkar också ett rum och dess bredd, höjd och känsla och hur kulören i rummet upplevs. Olika ljussättningar i ett rum förändrar därmed hur rummet upplevs av individen.

Ljussättning

Ett grundljus bör dock varje rum i ett hem innehålla, gärna i form av taklampa och dagsljus, vilket skapar både trivsel och möjliggör en normalt fungerande vardag. Vissa menar att man bör kombinera grundbelysningen med viss punktbelysning, vilket innebär att man kan ha mindre lampor i till exempel fönster, på bord i rummet eller i form av stearinljus. Vissa tycker att en taklampa inte behövs utan att det räcker med de mindre lamporna runt om i rummet. Om du vill ha möjligheten att kunna växla mellan ett starkare sken och lite mildare, är en dimmer ett bra alternativ då du också kan förändra känslan och upplevelsen i ett helt rum endast med hjälp av en dimmer.

Att lyfta fram detaljer i rummet med hjälp av ljus

Om du använder rätt belysning kan du inte bara få ett rums karaktär att lysa upp, utan även om du vill belysa vissa detaljer i rummet. Du kanske exempelvis har en fin tavla  eller vackra växter som du vill framhäva? Om du har ett vitt tak kan det vara snyggt att använda en uplight för att framhäva det vita vackra taket. Det kan också vara värt att tänka på att ett mörkt rum i regel behöver fler lampor än ett ljust rum för att upplevas mer välkommet efter mörka ytor absorberar ljuset istället för att reflektera det. Ett annat bra tips kring ljussättning i ett rum är att man kan placera lamporna i rummet i olika höjder eftersom samspelet mellan ljus och skuggor blir mer spännande på så vis.