Kända designers

Inredning och design är två ord som går hand i hand. I bland annat våra hem återspeglas detta i våra möbler och inredningsdetaljer. Vissa människor tänker mycket på att hemmet ska ha en viss stil medan andra kanske inte är lika noga med detta. Oavsett om man vill ha en designklassiker eller en nyhet i sitt hem, finns det vissa designers som har designat möbler som ger upphov till olika tankar och känslor. Nedan finner du tre olika formgivare och möbeldesigners som har gett upphov till olika kända verk och möbler.

Kända designers

Alvar Aalto

Den finländske arkitekten, formgivaren och möbeldesignern Alvar Aalto har designat klassiska möbler såsom pallen Stool 60 och stolen Chair 68, som också är några av de mest kända verken. Även Aaltos vaser är mycket kända och har producerats sedan år 1937 av finländska Iittala. Aalto utformade dock även andra objekt som konsertsalar, museer och bibliotek och hans verk ställdes ut på New York Museum of Modern Art på 1930-talet.

Arne Jacobsen

Dansk design är hett inom design- och inredningsvärlden. Oftast är det stilrent och klassiskt som karaktäriserar den danska designen och materialet är främst trä. Arne Jacobsen var en arkitekt och möbeldesigner som var mest aktiv under 1950-talet. Han designade allt på SAS Royal Hotel i Köpenhamn som ofta omnämns som världens första designhotell och anses vara en företrädare för funktionalismen. Jacobsen hade en stor framgång med sin stoldesign och de mest kända av hans verk är stolen Myran och fåtöljen Ägget.

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson är en av de mest kända möbeldesigners och formgivare i Sverige. 1936 fick han sitt genombrott och ställde ut sina verk på världsutställningen i Paris 1937, vilket ledde till en exportsuccé. I Sverige charmade han befolkningen med sitt praktiska och hopfällbara matbord, men det är framförallt bordet Superellips som har gjort honom berömd över hela världen.