Inredningsstilar

Det finns en mängd olika stilar inom inredning och det är inte alltid så enkelt att veta vad man vill ha, eller hur man vill ha det, särskilt inte om det handlar om en större investering i till exempel ett helt nytt kök eller badrum. Du kanske vill ha flera olika stilar? Ja varför inte? Det kan vara spännande att ha olika inredningsstilar i olika rum för att få olika känslor beroende på i vilket rum man är. Du kan ju givetvis också sätta din egen prägel på stilarna, till exempel genom att blanda olika stilar eller inreda med några trevliga detaljer. Nedan följer lite inspiration om några olika inredningsstilar och vad som kännetecknar dem.

Inredningsstilar

Lantlig inredning

Den lantliga inredningsstilen är en stil som andas tidlöshet och passar till de flesta hem. Stilen kännetecknas av rustika möbler och teman, vitt trä och accentfärger samt naturliga material som trä, smide och bomull.

Marin inredning

Denna inredningsstil får dig att tänka på hav, strand och skärgård. Det är ofta blå eller röda kulörer som tar mest utrymmer vad det gäller färg, man kan se dessa i form av randigt, kartor, eller flaggor mot  en vit bakgrund som kännetecknar denna stil. Detaljerna påminner om vatten, till exempel rep,ankare bojar, tampar snäckor.

Shabby chic

Man skulle kunna säga att denna stil har hämtat sina influenser ifrån den lantliga stilen, i Shabby chic stilen förekommer det mycket vitmålade möbler som gärna köpts på marknader eller auktioner som ser använda ut, det kan vara att de är något kantstötta eller att en liten bit saknas någonstans som man ger nytt liv i genom att måla om dem. Andra färger och detaljer som ofta förekommer är ”smutsiga pasteller”, tex gammelrosa eller solblekt illa, det förekommer även ofta blommiga mönster samt lite rostiga metalldetaljer. Denna stil var otroligt populär i början av 2000-talet och sedan dess har den funnits i många svenska hem.

Avskalad skandinavisk stil

En stil som har varit omåttligt populär de senaste tjugo till trettio åren i de svenska hemmen är den väldigt avskalade och till viss del spartanska skandinaviska stilen. Det är inte svårt att förstå varför denna stil har vart så populär, den är enkel och man får mycket ljus tack vare att man gärna med denna stil låter sina väggar att vara vita, även möblerna är ofta vita eller svarta, ibland kan det även förekomma en accentfärg i from utav limegrönt eller någon annan iögonfallande färg för att bryta av. Material som ofta används är stål och betong samt vit eller svartmålad trä möbler.

Retro inredningsstil

Detta är också en aktuell inredningsstil som aldrig går ur tiden. Kännetecknande för denna stil är möbler, lampor, tapeter och porslin från 1950-, 60- och 70-talet och som kom till som motvikt mot de mörka färgerna i efterkrigstiden som dominerade i Sverige och Danmark. Teakträ och plast är populära material inom denna stil.

Hollywood glamour

Färg och lyx är två komponenter som kännetecknar denna inredningsstil. Det är ofta mycket textilier, gärna med glansiga ytor som siden och satin tillsammans med glitter och skimmer för att få den typiska filmstjärnelooken. Färgerna går ton i ton, från ljusa färger som vitt och beige till vinrött och svart.